Geschiedenis

Wij zijn Europa!

Volt Europa is in 2017 opgericht door Andrea Venzon, daarbij geholpen door Colombe Cahen-Salvador en Damian Boeselager. De oprichters wilden een antwoord bieden op het overal ter wereld toenemende populisme en de ontwikkelingen rond Brexit. Als beweging zet Volt Europa zich in voor het bouwen van een beter Europa dat ernaar streeft zijn burgers te betrekken en elk individu een plaats en kans te geven om te schitteren.

Tijdens de Europese Parlementsverkiezingen 2019 heeft de partij in Duitsland een zetel gewonnen. De Duitse Damian Boeselager vertegenwoordigt nu alle Volt-afdelingen in het Europees parlement (EP). Bij een Europa-brede ledenraadpleging werd met 83% van de leden gekozen om lid te worden van de fractie de Groenen/Europese Vrije Alliantie.Damian Boeselager
Europees Parlement


Laurens Dassen
Tweede Kamerlid

Volt Nederland werd door Lars Jongerius, Peter-Paul de Leeuw en Alessandro Quintarelli opgericht en in de zomer van 2018 officieel geregisteerd. Reinier van Lanschot werd de eerste voorzitter en Laurens Dassen trad aan als penningmeester.

Tijdens de Europese Parlementsverkiezingen 2019 haalde Volt in Nederland 106.004 stemmen, ruim 100.000 stemmen te weinig voor een zetel. Volt nam in 2021 deel aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Hiervoor werd een Nederlands verkiezingsprogramma geschreven, dat gebaseerd is op het Europese verkiezingsprogramma van Volt. De partij won ruim 250.000 stemmen en drie zetels in de Tweede Kamer.

In maart 2022 nam Volt deel aan de Gemeenteraadsverkiezingen in 10 gemeenten in Nederland. In elke gemeente waar Volt meedeed werd ten minste 1 zetel behaald.

Na de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 is Volt Rotterdam-Rijnmond officieel opgezet, waarbij de leden een 5-koppig regiobestuur kozen. Doel was om een jaar later mee te doen aan de Gemeenteraads-verkiezingen. Met vele vrijwilligers en 12 kandidaten deed Volt mee aan de verkiezingen in Rotterdam

Volt behaalde in de Gemeente Rotterdam twee zetels tijdens de verkiezingen in maart 2022. Imane Elfilali en Tim Kind nemen daardoor namens Volt zitting in de gemeenteraad.

Inmiddels heeft Volt Rotterdam-Rijnmond zo'n duizend leden en wordt er met de andere regio's in Zuid-Holland samengewerkt om mee te gaan doen aan de Provinciale Staten Verkiezingen in 2023.


Imane Elfilali
Gemeenteraadslid