'Soliciteren als kandidaat Provinciale Staten? Ja, waarom niet!

Twijfel je nog over je sollicitatie als kandidaat voor de Provinciale Staten verkiezingen? Weet jij niet zeker of je het in je hebt om volksvertegenwoordiger te zijn? Of weet je niet hoe je je werk en je gezinsleven én het Statenwerk moet combineren? Dan ben je niet de enige. Vrouwen van Volt heeft daarom deze zomer een aantal sessies georganiseerd om samen het samen te hebben over deze twijfels, maar vooral ook om te kijken waarom je wel zou moeten solliciteren.

Tijdens de laatste sessie in Den Haag zijn toekomstig kandidaten in gesprek gegaan met Marie-Anne van Reijen (oud-raadslid van Groen Links en nu eigenaar van de sociale onderneming Meer vrouwen in de politiek) en Imane Elfilali (fractievoorzitter Volt Rotterdam).

De 10 belangrijkste lessen uit dit gesprek:

  • Kies een focus. Je hoeft niet elk stuk te lezen of over alle onderwerpen iets te kunnen zeggen. Het woordvoerderschap op verschillende thema’s wordt onderverdeeld binnen de fractie. Daarnaast zijn er ook fractiemedewerkers die helpen met het voorbereiden van commissies en vergaderingen.

  • Kies een aantal speerpunten. Wat wil jij bereiken de komende 4 jaar als Statenlid? En wie of wat heb je nodig om die doelen te behalen?

  • Gebruik de kennis van de griffie. De griffie kent alle reglementen en verordeningen van voor naar achter. Zij kunnen je helpen met alles van het organiseren van een inhoudelijke sessies tot het stellen van schriftelijke vragen.

  • Zoek een maatje of mentor van buiten je eigen partij die je kan helpen om je weg te vinden in de Provinciale Staten. Het helpt om met iemand van buiten je eigen partij te reflecteren op het werk. Daarnaast kan je elkaar ook helpen tijdens vergaderingen om een gezamenlijk punt verder te brengen.

  • Social media is belangrijk, maar maak wel keuzes die bij jou passen. Denk na over welke platforms je wil gebruiken en bovenal welke boodschap je wil uitdragen. Ben jij super scherp op Twitter? Gebruik dat dan. Wil je liever een inkijkje geven in wat er zich achter de schermen afspeelt op het Provinciehuis? Doe dat met een instagram account.

"Zoek een maatje of metor van buiten je eigen partij die je kan helpen om je weg te vinden in de Provinciale Staten"

  • Geef tijdens de campagne je grenzen aan. Je hoeft niet bij alles te zijn, maar zorg wel dat je zichtbaar bent

  • Als volksvertegenwoordiger moet je de volgende aspecten hebben en kunnen: inlevingsvermogen, een netwerk opbouwen, strategisch inzicht, overtuigingskracht, debateren, onderhandelen, observeren en benaderbaar blijven. Niet iedereen scoort hoog op ál deze onderwerpen. Kijk daarom vooral naar welke dingen je hiervan wel al kan en op welke aspecten je beter kan worden.

  • Het combineren van werk, gezin en het Statenlidmaatschap zal niet altijd makkelijk zijn. Maar laat dit je vooral niet tegenhouden. Onder druk wordt alles vloeibaar en er is vast meer mogelijk dan je denkt. Kijk ook naar wat voor regelingen de Provincie hiervoor aanbiedt. Blijft dit achter? Maak het dan politiek en kijk hoe jij als Statenlid iets kan verbeteren.

  • We doen het als team. Als Statenlid sta je er niet alleen voor, maar kan je bouwen op de fractieondersteuning, het bestuur, de regioteams, Volt Nederland en alle vrijwilligers die zich inzetten voor een nieuw politiek geluid. Maak hier gebruik van!

  • Het allerbelangrijkste punt: twijfel is normaal! Laat je niet te veel leiden door wat anderen zeggen of waarom anderen een betere kandidaat zouden zijn dan jij. Bedenk waarom jij het wil en kan, en dan komt de rest vanzelf.


Contact informatie van onze spreker:

Marie-Anne van Reijen

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/marie-anne-van-reijen/

Twitter: https://twitter.com/vanreijen


http://www.meervrouwenindepolitiek.nl/