'Als we het normaal vinden dat er op school wordt ingegrepen, waarom doen we dat dan niet in het voetbalstadion?'

Onze profvoetballers moeten niet meer wegkijken bij homofobe spreekkoren en homohaat in het stadion zegt Hilgo Wempe, biologiedocent en tevens kandidaat-gemeenteraadslid voor Volt Rotterdam.

Opinie: Hilgo Wempe 16/02/22

Als biologiedocent geef ik elk jaar les over seksualiteit en tolerantie. Dit onderwerp is tijdens de ontwikkeling van pubers erg belangrijk, die lessen bereid ik daarom extra goed voor. In de 15 jaar die ik nu voor de klas sta merk ik dat de tolerantie in de klas toeneemt. Toch zijn we er nog niet en dat raakt me persoonlijk. Nog dagelijks hoor ik in de gangen van school dat het woord ‘homo’ als synoniem wordt gebruikt voor mietje. We spreken een leerling daar op aan, gaan het gesprek aan en de leerling krijgt een waarschuwing. Dit is normaal.

Ik schrik van de verhalen dat homofobe spreekkoren in de Rotterdamse stadions nog steeds worden gedoogd. Nog schrikbarender is het nieuws dat het COC-Rotterdam kantoor is beklad met homofobe leuzen -waarschijnlijk- door een deel van de Rotterdamse Jongeren Kern, een onderdeel van de harde kern van Feyenoord. Daarbovenop komt dat de voorzitter van de Roze Kameraden, de LHBTI-supportersvereniging van Feyenoord, door de vele bedreigingen niet meer naar de Kuip durft. Feyenoord geeft aan inclusief en tolerant te zijn, maar grijpt nauwelijks in om homohaat tegen te gaan. Dit terwijl ik ervan overtuigd ben dat de meerderheid van de Feyenoorders dit gedrag ook niet goedkeurt en wil dat hun kinderen opgroeien in een stadion dat echt tolerant en inclusief is. Toch lijkt het bestuur van Feyenoord de kleine en verbaal-agressieve minderheid in het stadion de hand boven het hoofd te houden. Het is mij een raadsel waarom!

Vorig jaar oktober kwam de Australiër Joshua Cavallo als eerste profvoetballer in de wereld uit de kast. Dat hij de eerste is die dit durft zegt wat. Dat betekent dat professionele voetbalclubs nog niet inclusief genoeg zijn en niet in staat zijn om elke voetballer die talent heeft zich welkom en veilig te laten voelen. Dit bleek wel toen Joshua een paar weken geleden tijdens zijn invalbeurt in de wedstrijd tussen zijn ploeg Adelaide United en Melbourne Victory stevige beledigingen naar zijn hoofd kreeg geslingerd. Beide voetbalclubshebben dit sterk veroordeeld en aangegeven streng op te treden wanneer dit weer gebeurt. Zo kan het dus ook!

"Wat mij betreft leggen we de wedstrijd bij homofobe spreekko­ren consequent stil"


Opgroeiende jongeren zijn op zoek naar hun identiteit en kijken daarbij naar het gedrag in hun omgeving en naar hun idolen. Het is dus belangrijk dat volwassenen een veilige omgeving voor hen creëren. Wanneer het misgaat, moet er ingegrepen worden en moeten idolen, zoals profvoetballers, laten merken dat ook binnen de sport niemand minder is dan de ander, dat iedereen welkom is.

Andere idolen als Johan Derksen en René van der Gijp hebben gelijk wanneer ze in hun televisieprogramma VI zeggen dat ‘een’ grapje moet kunnen en dat is zeker zo als je iemand persoonlijk kent. Ze moeten zich wel realiseren dat ze niet de enigen zijn die dit soort grapjes maken en dat sommige jongeren bij elkaar opgeteld dagelijks dit soort grapjes moeten incasseren. En laten we eerlijk zijn: niemand vindt het leuk om dagelijks belachelijk te worden gemaakt of uitgelachen te worden. Dus wat doe je als je homo bent en goed kan voetballen? Juist, je blijft in de kast of gaat helemaal niet voetballen. Hier spelen de volwassen mannen van VI dus wel degelijk een belangrijke rol en beïnvloeden ze met hun grappen de levens van jongeren en de voetbalcultuur.

Volt Rotterdam wil dat iedereen zich welkom en veilig voelt in Rotterdam, op straat, op school en ook in het stadion. Daar maken we ons hard voor. Ik wil graag in gesprek met de grote voetbalclubs en profvoetballers over hoe we samen kunnen bijdragen aan homoacceptatie in het voetbal. We kunnen net als in Mexico beveiligers (extra) opleiden om supporters die homofobe uitingen doen te identificeren. Op school doen we dat ook: we spreken elkaar aan en je krijgt een waarschuwing, blijf je doorgaan dan volgt er een sanctie. Wat mij betreft leggen we de wedstrijd bij homofobe spreekkoren consequent stil, moet je opletten hoe snel die spreekkoren stoppen!

Laten we als superdiverse stad Rotterdam voorop lopen en een veilige omgeving creëren voor al onze Rotterdamse jongeren. Hoe mooi zal het zijn wanneer onze profvoetballers, onze idolen, zich consequent gezamenlijk uitspreken tegen homofobe uitlatingen. Een sterk signaal naar die jongeren die zich onveilig voelen en twijfelen of ze welkom zijn. Een aantal van onze profvoetballers hebben bij mij op school gezeten en weten hoe belangrijk ik tolerantie vind. Ik vraag je via deze weg persoonlijk: Wil jij het onderwerp tolerantie binnen je club nog eens op de agenda zetten?

Contactinformatie:

Hilgo Wempe
hilgo.wempe@volteuropa.org