'Kunst en een divers en bruisend cultureel leven zijn niet meer weg te denken in Rotterdam'

Rotterdam is een wereldstad. Met wereldstad problemen, maar ook met wereldstad-allure. Gelukkig zien de we afgelopen jaren dat de stad steeds aantrekkelijker en bruisender wordt. Volt wil hier graag aan verder bouwen. Bij een wereldstad hoort wat ons betreft ook een divers en bruisend cultureel leven. Theaters, concertzalen, muzikale café’s, toonaangevende musea en een levendig nachtleven maken de stad aantrekkelijk voor haar bewoners en bezoekers. Rotterdam is een werkstad, maar er mag ook zeker plezier gemaakt worden.

Voor Volt is kunst en cultuur echter meer dan alleen een besteding van de vrije tijd. Al zo lang als er mensen bestaan hebben zij de behoefte om zich op een kunstzinnige manier te uiten. Het versieren van potten, muren en kleding, zingen en dansen, het uitvoeren van rituelen en het vertellen van verhalen zien we terug in alle culturen. Naast eten, drinken, bewegen, warmte en veiligheid is expressie een belangrijke primaire behoefte die ieder mens op zijn eigen manier kan ervaren. De soort kunst en cultuur die je graag beoefent is sterk afhankelijk van de plek en groep waar je opgroeit. Veel Rotterdammers zeggen dat ze niet van kunst houden, maar zijn wel heel blij met het koor waar ze in zingen, de traditionele dansgroep waar ze in meedoen of de tekeningen die ze maken van de boten die voorbij trekken.


Kunst als primaire levensbehoefte. Het klinkt zo logisch. Maar als je deze gedachte doortrekt moet je dus ook voldoende ruimte en geld vrijmaken voor kunst en cultuur. In alle lagen van de bevolking, voor alle leeftijden. Volt wil dat alle Rotterdammers de gelegenheid krijgen om zich kunstzinnig te ontwikkelen, te uiten en om kunst te ervaren.

Kunstzinnig ontwikkelen

Om kunst te beoefenen en te waarderen moet je het eerst leren kennen, en dan ook de vaardigheden krijgen om het zelf te doen. Daarom willen wij dat de scholen meer ruimte krijgen om kinderen kennis te laten maken met diverse vormen van kunst. Dat begint bij muziek, maar ook beeldende vakken, theater en dans horen daarbij. De integrale kindcentra, waar kinderen langer op school zijn en ook naschoolse activiteiten doen zijn voorbeelden die wat ons betreft uitgebreid en ondersteund moeten worden

"Volt wil dat alle Rotterdammers de gelegenheid krijgen om zich kunstzinnig te ontwikkelen, te uiten en om kunst te ervaren"

Kunst maken

Om kunst te maken moet er ook ruimte zijn. Er is een chronisch gebrek aan oefenruimtes en ateliers in de stad. Hier moeten we de komende jaren in investeren. Rotterdam heeft een aantal prestigieuze kunstopleidingen waar studenten van over de hele wereld worden opgeleid. Deze kunstenaars verdienen aandacht en een plek in de stad. Er zijn afspraken over de hoeveelheid m3 zwemwater die er is in de stad, verdeeld over de hoofden van de bevolking. Zou het niet mooi zijn als we ook zo naar makers ruimte zouden kijken?

Kunst ervaren

Rotterdam heeft een aantal prachtige theaters, concertzalen, musea en toonaangevende architectuur. Deze vormen de ruggengraat van ons culturele leven en zijn belangrijke broedplaatsen voor nieuw talent. Het is mooi om te zien hoe deze organisaties steeds meer naar buiten kijken en verbinding maken met de stad. Ook in de programmering is steeds meer diversiteit te zien, al voelt zeker nog niet iedere Rotterdammer zich welkom. Het is daarom belangrijk dat de instellingen hun blik en deuren blijven openen naar alle culturen in de stad. Niet wachten tot het publiek hun kant op komt maar ook echt probeert om nieuw publiek in de stad te ontmoeten. Het werken in de wijken, met lokale culturele initiatieven is hierbij onmisbaar.


Internationale kunst

Volt is een Europese partij. Internationale samenwerking, het uitnodigen van internationale artiesten geeft kleur aan ons culturele leven en zorgt dat artiesten elkaar inspireren. Het zijn altijd de wereldsteden geweest waar artiesten uit alle windstreken samen kwamen. Denk aan wenen, Londen en Parijs. Rotterdam mag van ons nog meer zo’n echte wereldstad worden. En dat betekent dat we het aantrekkelijk moeten maken voor kunstenaars om hier te wonen en werken.


Stadsmuseum

Elke wereldstad verdient zijn eigen stadsmuseum waar de geschiedenis en kunstschatten van de stad te vinden zijn, voor haar eigen bewoners en bezoekers. Rotterdam heeft een bijzondere geschiedenis, met een verhaal dat verteld moet worden. De gouden momenten, de zwarte bladzijden, de pijn en de vreugde van de stad zou op een centrale plek in de stad te vinden moeten zijn. Het is betreurenswaardig dat Museum Rotterdam de afgelopen jaren is gemarginaliseerd tot een afdeling van het Timmerhuis, waar geen enkele Rotterdammer binding mee voelt. Het stadsmuseum zou een iconisch gebouw moeten zijn, waarvan iedere Rotterdammer zijn kinderen mee naartoe neemt en trots tegen zijn gasten zegt: ‘Die ken je niet missen.’


Kunst en cultuur is geen vermaak voor de elite, maar een primaire levensbehoefte. Net zo belangrijk om gezond te blijven als eten, drinken, bewegen, warmte en veiligheid. En daarom moet de stad Rotterdam daarin blijven investeren. Zeker nu!

Contactinformatie:

Femke Bouwer
femke.bouwer@volteuropa.org