Grassroots wandeling door diverse wijken in Rotterdam zuid

Zondagochtend, 11 uur, een waterig zonnetje gaat op boven het Zuiderpark. De wijken Zuidwijk, Vreewijk, Bloemhof, Hillesluis en Afrikaanderwijk staan centraal in de eerste Grassroots wandeling van het jaar. Samen met de Volt Rotterdam fractie, geinteresseerde leden en leden van het Grassroots team hebben we ruim 10km gewandeld langs de mooiste en verassende plekken van Rotterdam Zuid.

We begonnen de wandeling in het Zuiderpark, waar Riet Velders, wijkraadslid van Zuidwijk-Pendrecht ons een introductie over haar werk als wijkraadslid en meer vertelde over de wijk. Vanuit Zuidwijk-Pendrecht bracht de wandeling ons naar Vreewijk, langs het voormalige Zuiderziekenhuis waar nu onder andere het enige categoriale gymnasium van Rotterdam-Zuid in gehuisvest is. Een niet te missen highlight in Zuidwijk is Café Sas aan de Slinge, niet voor niets het stamcafé van Riet Velders.


Achter de Groene Hilledijk ligt een tuindorp, met maar liefst 271 rijksmonumenten. Tuindorp-Vreewijk was een van de eerste tuindorpen ter wereld, ontworpen door de beroemde architect Berlage. Het groter contrast met de bebouwing langs de Groene Hilledijk is bijna niet mogelijk: het tuindorp is ook nu nog een oase van rust.

Na de aanleg van de Nieuwe Waterweg in 1872 trokken ontzettend veel nieuwe bewoners naar Rotterdam-Zuid. De stad had een woningtekort van zo’n 10.000 woningen, waardoor er in korte tijd snel woningen gebouwd moesten worden. De oplossing werd gevonden in betonnen prefab bouwelementen. In de wijk Bloemhof zijn op deze manier uiteindelijk de tuindorpen Kossel 1, 2 en 3 gerealiseerd in de periode 1922-1930. Interessant om te zien dat we in de huidige woningbouwopgave weer kijken naar vergelijkbare oplossingen!


De wandeling liep verder door Hillesluis naar Afrikaanderwijk. Bij café Pret et Boire wachtte Deniz Cattikas, wijkraadslid in Hillesluis, op ons. Ook met hem zijn we in gesprek gegaan over de wijk: vooral over wat al heel goed gaat, maar ook wat Volt in de gemeenteraad kan bereiken voor de bewoners.


Als grassroots team willen we zulke wandelingen vaker per jaar organiseren? Heb jij een idee voor een route of ken je een plek waar we zeker nog langs moeten? Neem dan contact op met het grassroots team via rotterdam-rijnmond@volteuropa.org