'Zet de Coolsingel vol bloemen, want Rotterdammers willen meer groen in de stad'

Rotterdammers moeten zelf kunnen kiezen welke wilde dieren en planten ze graag meer willen gaan zien in de stad, zegt Hilgo Wempe, biologiedocent en kandidaat-gemeenteraadslid voor Volt Rotterdam.

Opinie: Hilgo Wempe 28/01/22

De Rotterdammer wil meer groen. Dat is niet zo gek. Groen zorgt voor een gezonde stad en dus voor gezonde mensen. Bovendien vergroot het de leefbaarheid van de stad. Omdat Volt Rotterdam vindt dat beleid niet top-down, maar bottom-up hoort te zijn, gaan we als nieuwste Rotterdamse partij de straat op om erachter te komen wat Rotterdammers verwachten van de gemeente; het meest genoemde antwoord: het afvalprobleem in de straat oplossen en daarna zorgen voor meer groen in de wijk.

Rotterdammers willen meer perkjes en grote bloembakken, maar ook verticale tuinen en daktuinen. Ik vind dan ook dat de gemeente dat actief moet aanmoedigen en ondersteunen. Ook moet de gemeente slim de bermen en dijken maaien, de zogenoemde ‘maaimenietjes’ en natuurlijk meer wildbloemen zaaien. Want meer wildbloemen betekent meer nuttige insecten. Hoewel er de laatste jaren mooie stappen zijn gezet, wil Volt de vergroening van de stad versnellen. Ook willen we dat dit groen gezond is; en dat kan je meten.

Hoe meer soorten je in een gebied tegenkomt, hoe gezonder het groen is. De laatste jaren neemt het aantal soorten en daarmee de biodiversiteit alleen maar af. Dat tij moeten we keren en dat moeten we met elkaar doen. Volt wil vijf dieren en planten adopteren en zorgen dat we die weer vaker zien in de stad. Dit kunnen, vlinders, bijen of klaprozen zijn. Welke dieren en planten dit worden overleggen we met de Rotterdammers, door bijvoorbeeld een online verkiezing te houden.

"Volt wil vijf dieren en planten adopteren en zorgen dat we die weer vaker zien in de stad"

Bijenstad

We kunnen een voorbeeld nemen aan bijvoorbeeld Parijs. Parijs staat vol met bijenkasten met bijen die al jarenlang de bloemen in de stadsparken, perkjes en op de balkons bestuiven. De bijen in Parijs staan symbool voor een duurzaam stadsmilieu. Hoe mooi is het als we straks meer bijen in de stad hebben? Rotterdam bijenstad! We moeten de Coolsingel dan wel vol bloemen gaan zetten en Rotterdammers moeten dan natuurlijk wel kiezen voor de mooie bij in hun stad.

Laten we een ‘Rotterdamse Big 5' introduceren. Dit zijn vijf dieren en planten die alle Rotterdammers herkennen en we als graadmeter kunnen gebruiken om te beoordelen hoe gezond ons groen is. Het worden onze stadsdieren en -planten die ervoor zorgen dat onze stadsnatuur weer zichtbaar wordt! Omdat onze bottom-up-benadering, grassroots genaamd, diepgeworteld is binnen Volt, zijn we ervan overtuigd dat er nooit genoeg gras is in Rotterdam.

Contactinformatie:

Hilgo Wempe
hilgo.wempe@volteuropa.org